Coș de cumpărături

Covid-19: Cum să te speli pe mâini

Iata un scurt documentar despre cum sa te speli pe maini recomandat de OMS si CDC.

Unul dintre cele mai bune moduri de a te mentine satatoasa/sanatos pe tine si familia ta este sa te speli corect pe maini.

Toti am invatat asta de la parintii nostri, dar putem invata si de la liderii organizatiilor de sanatate de pe glob, cum ar fi CDC – Centrele pentru controlul si preventia bolilor si OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Iata cateva recomandari ale OMS:

Spalati-va mainile înainte de:
 • Pregatirea si servirea mesei,
 • Tratarea unei rani,
 • Ingrijirea cuiva bolnav, etc.
Spalati-va mainile în timpul:
 • Pregatirei mesei.
Spalati-va mainile dupa:
 • Prepararea mancarii,
 • Tratarea unei taieturi sau rani,
 • Folosirea toaletei,
 • Schimbarea unui scutec,
 • Curatarea unui copil care a folosit toaleta,
 • Intrare în contact cu animale, alimente pentru animale sau deseuri de animale (inclusiv animale de companie),
 • Dupa ce ai intrat in contact cu gunoiul menajer,
 • Suflarea nasului,
 • Stranut,
 • Tusit,
 • Ingrijirea cuiva care este bolnav…

Iata si cateva imagini sugestive:


How To Handwash Correctly

Preluate prin Visually.

Care sunt etapele unei spalari eficiente a mainilor?

Pentru a ucide eficient germenii si a ajuta la prevenirea raspandirii bolilor infectioase, este important sa stim cum sa ne spalam corect mainile. Urmand acesti pasi ne ajutam sa ne mentinem sanatosi.

 1. Umpleti mainile folosind apa curata si curgatoare. Opriti robinetul apoi luati sapunul in mana. Apa poate fi orice temperatura, nu trebuie sa aveti apa calda. De asemenea, orice sapun este bun nu este neaparata nevoie de sapun antibacterian.
 2. Lucrati cu sapunul în causul palmei, frecandu-va mainile împreuna cu sapunul. Asigurati-va ca va frecati fiecare parte a mainilor în fata si în spate, precum si între degete si sub unghii.
 3. Spalati mainile cel putin 20 de secunde. Daca nu aveti un ceas la dispozitie, 20 secunde este aproximativ timpul necesar pentru a canta melodia „La multi ani” de doua ori. Puteti utiliza asta pentru a va asigura ca ajungeti la 20 de secunde.
 4. Clatiti mainile folosind apa curata si curgatoare.
 5. Uscati mainile folosind un prosop curat sau lasati-le sa se usuce.

Un alt exemplu sugestiv:

Cat timp trebuie sa te speli pe maini?

Este recomandat sa te speli pe maini timp de 20 de secunde, timp aproximativ masurat de la udarea mainilor si inceputul stergerii lor.

Cum ar trebui sa te usuci pe maini?

În timp ce multi oameni acorda atentie doar modului în care se spala pe maini, este usor sa strici procesul prin uscarea gresita a mainilor. A avea prosoape curate este esential pentru pastrarea mainilor curate. Dupa ce ti-ai clatit mainile, asigura-te ca folosesti un prosop curat sau uscati mainile cu aer daca nu este disponibil un prosop curat.

Pot sa folosesc dezinfectant pentru maini în loc sa ma spal pe maini?

CDC recomanda utilizarea sapunului. Acesta este mai eficient impotriva germenilor, mai eficient decat dezinfectantii lichizi de maini. Acest lucru se datoreaza faptului ca dezinfectantii de maini nu sunt la fel de eficienti pentru a ne scapa de toate tipurile de germeni si, de asemenea, nu functioneaza la fel de bine, eliminand doar partial anumite substante chimice si metale. O alta problema a igienizatoarelor de maini este ca, de cele mai multe ori, acestea nu functioneaza bine daca mainile sunt grase sau îmbibate de murdarie sau contaminanti. Acestea fiind spuse, uneori apa curenta si sapunul nu sunt întotdeauna disponibile imediat; acum apare recomandarea OMS este de a utiliza un dezinfectant de maini care are un continut de alcool minim de 60%. Orice aparat de igienizare achizitionat ar trebui sa aiba procentul de alcool înscris pe eticheta.

Cum se utilizeaza corect dezinfectantul pentru maini?

Utilizarea eficienta a dispozitivelor de igienizare a mainilor este foarte similara cu etapele pentru spalarea corecta a mainilor. Acestia sunt pasii corecti pentru utilizarea dezinfectantului de mana:

 1. Aplicati lichidul de igienizare pe una dintre palmele dvs., folosind cantitatea recomandata pe eticheta igienizantului.
 2. Frecati-va mainile ca si cum ati folosi sapun, acoperind toate zonele mainilor, inclusiv între degete, fata si spate mainii precum si unghiile.
 3. Frecati dezinfectantul pentru maini timp de 20 de secunde sau pana cand s-a uscat dezinfectantul.

Text preluat cu acordul: https://cnaclassesnearme.com/how-to-properly-wash-your-hands/


PS. Scurt documentar despre cum sa te speli pe maini (as adauga) valabil inainte, in timpul si dupa pandemie.