Pana la ce varsta e obligatoriu scaunul auto?

Exista vre-o reglemetare legala care ca oblige utilizarea scaunelor auto pentru copii?

Raspunsul este DA, exista, iar scaunul auto este obligatoriu. Sa vedem ce spune legea:

Regulament din 04/10/2006 de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Ultima actualizare a facut-o H.G. nr. 56/2007 publicata în MOF nr. 64 din 26/01/2007.

Art. 97. – (1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.

Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

2. să transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;

5. sa transporte copii în varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata al autovehiculului, chiar daca sunt tinuti în brate de persoane majore;

iar conform Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 din 12/12/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu ultima actualizare data de O.U.G. nr. 9/2009 publicata in MOF nr. 126 din 02/03/2009 se spune ca:

Art. 102. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (n.n – de la 9 la 20 puncte-amenda) urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

27. transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani sau al animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor;

Ce avem pana aici:

1. Nu lasati copii pana in 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca poarta centura.

2. Copii pana in 3 ani au nevoie de portbebe omologat. Cei mai mari scaun auto/ fotoliu auto sau inaltator dupa caz.

3. Conform legii, daca ai cel putin 12 ani, poti merge si in scaunul masinii chiar langa soferul parinte, obligatoriu cu centura „pusa”. Eu prefer sa-l las in spate.

La momentul aparitiei legii denumita „Noul cod rutier” adica O.U.G. 195 in anul 2002 nu erau penalizati parintii in cazul in care nu asigurau copiilor lor scaunele auto / fotolii auto pentru cei de varsta cuprinsa intre o si 12 ani. Numai ca in 2007, legiuitorul emite O.U.G. 69/2007 care spune la:

Art. 99. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni (n.n – 2 sau 3 puncte-amenda) urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:

8. nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;

In acest punct apare si amenda pentru parintii care nu aveau dispozitive de siguranta pentriu copii lor.

De asemenea legea mai spune ceva: ca orice persoana trebuie sa utilizeze centurile masinii, daca aceasta le are din fabrica. Nu conteaza daca sunt pentru scaunele din fata sau cele din spate.  Sa vedem ce spune O.U.G. 195/2002:

Art. 36. – (1) Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice […].

Daca parintii sunt obligati sa poarte centurile, de ce copii nu ar fi obligati sa poarte dispozitivele lor de siguranta (portbebe, scaune auto / fotolii auto sau inaltatoare) adaptate greutatii, varstei sau inaltimii lor? Riscurile pe drumul pubic sunt aceleasi. Copii nostri au nevoie de mai multa protectie chiar.

Chiar daca legea n-ar fi asa, este de datoria noastra sa ne protejam copii de eventualele accidente ce inevitabil pot aparea.

S-a intamplat cuiva sa aiba un accident, Doamne fereste, si scaunul auto sa fie de mare ajutor copilului sau?

Este cineva care a luat amenda pentru ca nu a avut fotoliu pentru copilul sau?

A fost oprit cineva la granita/vama pentru ca nu avea scaun auto sau inaltator pentru copilul sau?

156 de păreri la “Pana la ce varsta e obligatoriu scaunul auto?

 1. Matilda

  as vrea sa stiu ce prevede legislatia rutiera in ceea ce priveste transportul copiilor pana la 3 ani si respectiv 12 ani in cazul in care esti posesorul unui autovehicul care prevede numai 2 locuri gen Loganul Van

 2. admin Autor articol

  Loganul Van are doar doua locuri fata. Legea spune asa:

  Art. 97. – (1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
  (2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.

  Deci nu puteti transporta copii mai mici de 12 ani in Loganul Van.

 3. andrei

  Eu am un Peugeot Boxer 3,5 t,cu 3 locuri, air bag doar pentru sofer.
  Legea spune ca :Art. 97. – (1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
  (2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.
  Cand s-a dat aceasta lege, romanii nici nu auzisera de scaune speciale pentru copii.
  Inteleg ca interzice transpotul pe scaunul din fata daca NU au inaltator , scaun special(pentru ca nu ii cuprinde centura , care este proiectata pentru adulti) sau daca sunt tinuti in brate(pentru ca la un accident, copilul zboare din brate ca o papusa prin geam sau parbriz).
  Inseamna ca e interzis sa ii pui si pe bebelusi cu tot portbebe pe scaunul din dreapta. Pentru ce mai ai optiunea de dezactivare a air bag-ului?????
  Ce conteaza daca are 5 luni sau 5 ani, daca sta intr-un scaun special adaptat varstei lui in fata sau in spate.
  Multe masini mai vechi (chiar Dacia din 99) nu are centura in spate, in acest caz ce faci cu copilul ( are scaun special, dar nu are centura in spate, ci doar in fata)??????????
  Sunt de parere ca in acest caz nu poti fi sanctionat.
  Plus ca am vazut in Germania scaun de copil pentru 18 kg+ pe scaunul din fata.
  Sunt sigur ca un copil este mai in siguranta pe bancheta din spate, dar dubita mea nu are asa ceva.
  Ce recomandati sa fac, daca sunt oprit de politie?

 4. admin Autor articol

  Nu cred ca cei care au fabricat Peugeot Boxer s-au gandit ca pot crea vreun conform pentru copii. Aveti o auto-utilitarea de marfa, de transport marfa. Nu puteti merge cu copilul in vacante, nu ofera din constructie protectie adecvata copiilor mici.

  Autoturismele sau autoutilitarele care au optiunea de dezactivare a airbag-ului sunt fabricate pentru toate tarile lumii. Unele tari admit copii pe scaunele din fata, altele nu. Circulatia marfurilor/autoturismelor este libera. Cumpar din Romania, folosesc in Marea Britanie scoica pentru bebe. Ce rost are sa personalizez masina pentru o anumita tara din Europa.

  Daca ati urmarit un test, in cazul unui impact, forta pe scheletul fragil al bebelusului / copilului este imensa, imensa raportat la rezistenta lui scazuta. Vorbim de primele momente ale unui impact frontal. Corpul tinde sa mearga inainte, centurile il retin in scaun. Sunt forte contrare suportate de bebelus sau copil indiferent de cum este retinut: scoica sau scaun / inaltator.
  Urmeaza deformarea caroseriei: tabla se indoaie, capota vine spre cei din fata, parbrizul se sparge, cioburile lovesc pe primii ocupanti. Credeti ca locul din fata e cel mai bun? Cei mici pot fi suplimentar protejati de inca un scaun paravan, cel al soferului sau copilotului ca interfata intr-un accident. Le mai dam o sansa chiar daca nefericitii parinti au disparut.
  Faptul ca unii au legiferat asezarea pe scaunul din fata probabil ca au istoric, au dovezi ca numarul de accidente e nesemnificativ ca numar, nu le cunosc motivele, poate ca soferii au un comportament mai civilizat in trafic…

  Despre masinile mai vechi, fara centuri in spate, soferii nu au fost obligati sa mearga in service pentru montajul de centuri. Aceste auto au cam disparut, cel putin sunt in numar mic. Ce sa faci cu o Dacie de 1.500 lei ? O schimbi cu una noua, nu-i montezi centuri cand nici caldura nu are iarna, dar airbag-uri. Legile referitoare la protectia pasagerilor au evoluat, evolueaza permanent, dar se aplica masinilor noi, nu „retroactiv”. Oricum legea spune ca esti obligat sa folosesti centura din spate daca o ai din fabricatie.

  Vorbiti de germani, ei au voie sa aiba copii mai mici de 12 ani sau 135 cm. Aveti articlolul „De unde vine confuzia cu bebelusul pe scaunul din fata?”.
  Nu stiu cum gandesc nemtii despre asta, daca stiam, eram vorbitor de limba germana de multi ani in tara lor.

  Daca politia va opreste si va aplica amenda pentru ca aveti copilul mai mic de 12 ani pe scaunul din fata, sa fiti multumit.
  Nu asa va veti simti, cu siguranta, daca un nebun, cu masina nemteasca, vine pe contrasens si nu-l puteti evita.
  Cu un autoturism bun veti castiga protectie. Plus ca un bebe se simte mult mai confortabil (in caldura, fara zgomot de motor, cand are spatiu…) pe distante lungi cand merge cu familia la munte / mare intr-o masina cu sistemele de protectie „la zi”.

 5. Ion

  Salut, am si eu o intrebare. Doresc sa plec la drum (in Romania) cu o masina cu 5 locuri, dar pasageri sunt 4 maturi si 2 copii: unul de un an, altul – 3. Este posibil ca acel mic sa stea in scaun pentru copii, iar cel mare in brate la un matur sau invers, bine inteles ca ambii pe bancheta spate? Cum sa procedez in acest caz? Si ce prevede legea?

  Multumesc anticipat.

 6. admin Autor articol

  Daca dorim sa plecam la drum, fie ca e vorba de Romania sau Europa, trebuie sa avem aceeasi grija.
  Copii trebuie sa aiba scaunele adecvate lor: cel de un an, un fotoliu auto pentru 0-18 kG, cel de 3 ani un fotoliu auto pentru 9-36 kG, de exemplu. Deci aveti pe bancheta din spate doua locuri ocupate. Nu vad unde ar mai putea incape inca doi adulti.
  Faptul ca tineti un copil in brate nu ajuta la nimic, dar absolut la nimic. Centurile, in caz de accident, pot suporta sarcini de peste 2.000 kG, bratele unui om poate inlocui aceasta? In nici un caz, si nu cred ca mai conteaza ce spune legea, asa incompleta. Asadar nu va recomand sa mergeti cu copilul in brate sub nici o forma.
  Fata de copiii nostri trebuie sa avem mai multa grija decat in cazul unui adult. Sunt o multime de parinti care merg in masina folosind centurile, iar copii stau in spate fara centuri, ba chiar in picioare. Complet iresponsabil!

  Conteaza ce spune legea, dar din pacate este incompleta si insuficienta, iar grija noastra fata de copiii nostri trebuie sa fie maxima.

 7. Eugen

  Buna seara,

  sunt interesat sa aflu care sunt firmele care produc scaune pt copil omologate;cum le putea diferentia pe acestea fata de celelalte asa-zise neomologate?

 8. florin

  Un copil de 9 ani la 30 kg poate sta pe locurile din spate cu centura pusa ?
  Mai necesuta scaun specila pt copii ?

 9. admin Autor articol

  Desigur ca poate sta pe scaunul din spate in centurile masinii. Verificati daca centura se aseaza bine peste umar. E posibil sa aiba nevoie de un inaltator;e chiar recomandat.

 10. florentina

  buna ziua. vreau sa plec cu copilul de doar 5 ani in strainatate . este nevoie de scaun special la 5 ani? (copilul va sta pe bancheta din spate).

 11. Iulia Bejgu

  Buna,am si eu o intrebare chiar daca acum este tardiv. In toamna anului trecut am plecat din Romania spre Spania cu masina.Eu stiu ca , daca unul dintre copii chiar daca are sub 12 ani , are peste 150 cm poate utiliza centura normala a masinii. La vama mi i s – a spus ca in Romania nu este asa si ca trebuie neaparat un inaltator , chiar daca cu acesta copilul statea pur si simplu incomod si atingea tavanul masinii. As vrea sa stiu daca este adevarat(cu toate ca vad ca in Codul Rutier este specificat asa cum stiu eu).Si daca in alta tara din Europa este ceva diferit in acest sens…asta pentru alte voiaje.
  Multumesc!

 12. admin Autor articol

  Legea specifica clar, este obligatoriu scaunul auto pentru copiii pana la 12 ani sau pana la 150 cm inaltime.
  In concluzie, daca are 10 ani si 152 cm, conform legii, copilul poate merge foarte bine asigurat doar cu centurile masinii, pentru ca indeplineste unul din cele doua criterii, inaltimea corespunzatoare.
  Cred ca cei de la vama nu au inteles bine articolul.

 13. eny

  Buna.Avem 5 copii in varsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 11 ani si respectiv 12 ani. Urmeaza ca in vacanta sa mergem in calatorie in strainatate.Va rog sa-mi spuneti la care dintre cei 5 copii am nevoie de scaun sau inaltator.As prefera inaltator daca se poate.Va multumesc

 14. George

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. In luna seprembrie vrem sa mergem in Grecia. Suntem 4 adulti si 2 copii: 1 an si 6 luni si 1 an si 3 luni. Avem un autoturism ford focus cu 5 locuri. Intrebarea este daca, copii pot sta in brate la cei 2 adulti din spate sau ce alta solutie avem, tinand cont ca avem o singura masina. Va multumesc.

 15. admin Autor articol

  1. Aveti cu un pasager mai mult cred:

  Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

  2. să transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;

  2. Va fi incomad de calatorit spre Grecia, sunt multi kilometri. Cei mici se misca tot timpul, se vor supra incalzi, vor deveni nervosi, etc. Mai reflectati…

 16. ovidiu

  Buna, am si eu o intrebare refetitoare la transportul copiilor in autoutilitare. In curand trebuie sa fac o cursa cu un FORD TRANSIT cu doar 3 locuri din FRANTA – ROMANIA, intrebarea mea este pot sa transport fetita mea in varstra de 3 luni pe scaunul din fata intr-un scaun adecvat?

 17. admin Autor articol

  Calatoriti prin diferite tari, cu legislatii specifice. Dar in Romania este interzisa asezarea unui copil pe scaunul din fata. Cum iesiti din tara?

 18. Petru

  Poate vamistul, ori politistul de frontiera sa nu-mi da voie sa intru in Romania, daca suntem in masina 4 adulti si 2 copii unul de 5 si altul respectiv de 10 ani? Sau totusi aceasta tine de datoria politiei rutiere?

 19. admin Autor articol

  Cel mai simplu mod de verificare a omologarii este prezenta etichetei portocalii pe husa sau suportul scaunului auto pentru copii.
  Pe eticheta trebuie sa apara codul tarii in care a fost fabricat scaunul, de exemplu E1 este codul Germaniei, E2 codul Frantei, etc.
  Tot pe eticheta sunt si informatii clare despre grupa din care face parte scaunul de masina: grupa 0 (0-13 kg), grupa I (0-18 kg), grupa II (9-18 kg), grupa III( 15-36 kg).

 20. admin Autor articol

  Nu cred ca ar fi o problema sa intrati in Romania.
  Insa copiii trebuie sa aiba scaune speciale, mai ales copilul de 5 ani.
  Masina are 5 locuri?
  Pentru ca nu este deloc recomandat sa transportati unul dintre copii in brate.

 21. Oana

  Avem 2 copii unul de 1an jumate, celalalt de 3 ani. pt. cel mic avem scaun dar pe cel de 3ani ajunge doar inaltator? Avem si pt el scaun dar nu prea mai sta confortabil in el avand in vedere ca facem un drum lung…

 22. admin Autor articol

  Copilul de 3 ani este bine sa stea intr-un scaun cu centuri proprii pana la 6-7 ani. Centura masinii care-i trece pe sub barbie (fiind prea mic pentru aceasta, ca inaltime), il va sugruma sau rani in cazul unui impact sau frana brusca. Din experienta va recomand un scaun din clasa 9-36 kg, cu centuri si tetiera adanca care il protejeaza dar isi poate sprijini si capul pentru somn.

 23. Bogdan

  Pentru Grecia si Bulgaria mergem 4 adulti si 1 copil de 6 ani si 4 luni, 18 kg si 115 cm.Am un Mercedes cu centuri si pe locurile din spate.Credeti ca am nevoie de inaltator, scaun sau ajunge doar centura.Va multumesc.

 24. admin Autor articol

  Da, si in Grecia si in Bulgaria e obligatoriu sa aveti scaun auto pentru copiii cu varsta sub 12 ani si inaltimea mai mica de 150 cm.
  Inaltatorul auto fara spatar nu cred ca ar fi prea confortabil si nici foarte sigur pentru copilul dumneavoastra, pentru ca centura masinii i-ar trece exact pe sub barbie, iar in caz de frana brusca sau impact l-ar putea strangula. Inaltatorul auto fara spatar, pentru copii, este recomandat de la 120 cm in sus. Pentru siguranta si confortul copilului, recomandabil este sa-i cumparati un scaun auto din grupa III (15-36 kg) cu spatar si tetiera adanca. Spatarul este prevazut cu ghidaje speciale pentru centura masinii, iar tetiera ii ofera confortul unui somn bun dar si protectie la impactul lateral.

 25. bogdan

  Am 2 copii 5 ani si 9 luni respectiv 7ani si 8luni. Vreau sa plec in Italia. Imi trebuie scaune pt copii sau inaltator?

 26. admin Autor articol

  Scaune auto pentru copii va trebuie obligatoriu in Italia.
  Inaltatorul auto nu este confortabil si nici sigur pentru un copil cu inaltimea mai mica de 120 cm, pentru ca in caz de frana brusca sau impact, copilul poate fi strangulat de centura masinii care-i trece exact pe sub barbie.
  Pentru copilul de 5 ani si 9 luni este recomandat un scaun cu spatar si tetiera adanca, grupa III (15-36 kg), pentru ca il sustine bine, are sprijin si protectie pentru cap, iar centura trece prin ghidajele speciale ale spatarului pentru a nu-l rani la gat in caz de frana sau impact. Copilului de 7 ani si 8 luni, daca are inaltimea corespunzatoare, ii puteti lua un inaltator, dar pentru confort si siguranta va recomand tot un fotoliu auto cu spatar si tetiera adanca.
  Sunt pe piata scaune auto grupa III (15-36 kg) cu spatar si tetiera, care pot fi folosite pana la 12 ani.
  Sunt foarte importante siguranta dar si confortul copiilor, mai ales cand calatoriti mult timp, va spun din experienta.

 27. Viorel

  Am un renault megane in a carui carte scrie ca e obligatorie folosinta scaunului auto de copil doar pana la
  inaltimea de 140 cm si 12 ani.Ce primeaza? Recomandarea fabricantului auto sau legea.

 28. Valentin

  Buna,

  Avem un baietel de 5 si 2 luni, 18 kg si 115 cm. Vrem sa mergem in Croatia luna viitoare. Scaunul auto pe care il avem este pana la 18 kg cu centuri proprii. Credeti ca l-am putea folosi pe acesta s-au riscam sa nu ne lase sa trecem la vama? Merci…

 29. admin Autor articol

  Puteti merge in Croatia cu acest scaun.
  Dar nu este incomod pentru copil, pentru ca este cam la limita?

 30. andreea

  Buna,

  Voi pleca cu baietelul mea in varsta de 4 ani in vizita la niste prieteni in Italia, cu avionul. Prietenii nostrii nu au copii deci nu au scaune de masina pentru copii. In cazul plimbarilor prin Italia, cu ei, cum ar trebui sa procedam ca sa calatorim legal? Nu pot sa ma apuc sa cumpar scaun de masina pentru o saptamana cat stau acolo si nici nu ma pot care cu scaunul meu prin avion. Ma gandesc ca e ca si cum am calatori cu taxiul pe acolo. Nu am vazut taxiuri echipate cu scaune pentru copii nicaieri in europa.

 31. Susana

  Buna ziua!
  Ne deplasam din Miercurea Ciuc pana la Suedia. Avem o fetita de 7 ani, 120 cm. Intrebarea mea este, ca ajunge un inlatator pt fetita? Problema este ca de venit, venim inapoi cu avionul, si nu o sa avem posibilitatea sa aducem inapoi si un scaun mare.

 32. admin Autor articol

  Este bun si un inaltator auto pentru fetita, cu toate ca un scaun auto cu spatar si tetiera e mai sigur si mai confortabil.
  Va dorim drum bun!

 33. Nicoleta

  Buna seara,
  Vrem sa mergem in concediu cu fetita noatra de 1 an si 6 luni si as vrea sa stiu daca scaunul special de masina poate fi pozitionat si pe mijlocul banchetei din spate avand in vedere ca masina este dotata cu 3 centuri oblice in spate si nu doar 2 cum sunt alte masini. Suntem 4 adulti pe langa micuta noastra si fiind inalti daca unul dintre noi ar sta pe mijloc pe bancheta din spate s-ar propti cu capul in tavanul masinii asa ca am vrea sa stim daca e legal sa pozitionam scaunul bebe pe mijloc.
  Va multumesc!

 34. admin Autor articol

  Legea nu precizeaza/interzice utilizarea scaunului de copil pe mijlocul banchetei spate.

 35. Radu

  Buna seara! Am si eu nevoie de un sfat. Baiatul meu implineste luna aceasta 1 an si are aproape 10 kg. Pana acum am folosit scoica (scaun 0-13 kg). Vreau sa cumpar un alt scaun potrivit pentru greutatea si varsta lui, dar e destul de greu sa ma hotarasc, asa ca cer parerea celor care au experienta in acest domeniu. Avand in vedere situatia financiara actuala, as vre sa achizitionez un scaun din clasa 9-36 kg in care sa stea pana la aproximativ 12 ani. Alternativa ar fi un scaun din clasa 9-18 kg, dupa care un alt scaun din clasa 15-36 kg. Prima varianta, cea cu un scaun 9-36 kg este mai ieftina, dar nu stiu cat de comod este acel scaun pentru un copil de 1 an. Mi se pare putin cam rigid. A doua varianta, cea cu doua scaune este mai scumpa, dar mai comoda, intrucat scaunul pe care l-am vazut din clasa 9-18 kg are 5 pozitii de fixare si parca se potriveste mai bine unui copil de 1 an. Cei care au experienta cu scaune 9-36 kg, va rog sa-mi spuneti parerile dumneavoastra. Va multumesc!

 36. admin Autor articol

  Din experienta noastra, pentru ca suntem aici un grup de parinti, ambele variante sunt bune, doar ca trebuie sa fiti ceva mai exigent la alegerea unui scaun din grupa 9-36 kg, daca optati pentru aceasta solutie.
  Este foarte important ca in scaunul de masina coloana copilului sa stea corect, de aceea recomandarea noastra este sa alegeti un scaun auto 9-36 kg cu pernute reductoare pentru cap, spate si sezut. Aceste pernute reductoare pot fi eliminate cand copilul este mare.
  Un alt criteriu important, fotoliul sa aiba o tetiera comoda si reglabila pe inaltime, care sa-i permita copilului sa sprijine capul dar si sa fie protejat in caz de impact lateral.
  Daca optati pentru a doua varianta, e ceva mai simplu dar mai costisitor, pentru ca toate fotoliile auto din grupa 0-18 kg au spatarul inclinabil pe mai multe trepte, iar pana la 4 ani baiatul poate sa stea destul de comod in el. De la 4 ani puteti alege un scaun de masina 15-36 kg cu tetiera reglabila pe inaltime, sunt si aici modele cu spatarul putin inclinabil, de exemplu cele de la Britax Romer , Bebeconfort etc, care sunt foarte comode.

 37. mihai

  buna seara
  Am cam aceeasi intrebare pusa de toata lumea:sunt in italia si vreau sa vin acasa.Am un fiat ducato cu 3 locuri.
  Baiatul meu are 10 luni….dupa cum zice legea copii sub 12 ani nu au voie pe locurile din fata. dar eu trebuie sa-mi iau copilul cu mine…pe scaunul din fata intr-un scaun adecvat.Poate sa nu ma lase sa intru in tara?!!sau doar ma penalizeaza?sau amnadoua?astept raspunsul vostru urgent.Va multumesc!

 38. admin Autor articol

  Buna ziua,

  Va lasa sa intrati in tara, nu cred ca sunt prea cunoscatori in securitatea transportului copilului cei de la frontiera romana, din pacate. Poate la frontiera ungara sau austriaca, sunt mai restrictivi, si va poate penaliza, dar nu sa va interzica sa treceti granita. Va dorim drum bun si toate cele bune!

 39. Scutaru Gabriela

  AM O MASINA IN DOUA LOCURI.AM PRIMIT AMENDA CA AVEAM COPILUL PE SCAUNELUL LUI DAR NORMAL IN SCAUNUL DIN DREAPTA.ESTE CORECT SAU SA FAC CONTESTATIE??????

 40. admin Autor articol

  Buna ziua. Este corect. Conform legii pana la varsta de 12 ani copilul trebuie asezat obligatoriu pe bancheta din spate a masinii, in scaun special.

 41. Alex

  Buna ziua
  Suntem doua familii care dorim sa mergem in Germania cu avionul si sa stam o saptamana acolo pentru ca sa vizitam diferite obiective turistice. Am dori sa inchiriem de acolo 2 masini. Problema este ca de la companiile de inchirieri auto nu ne-au garantat ca ne vor da scaune de copii (este in functie de disponibiliatea de atunci). Compozitia familiilor este urmatoarea: 1 familie – 2 adulti, 1 copil de 4 ani si unul de 7 ani; 1 familie – 2 adulti, 1 copil de 7 ani si unul de 9 ani. Putem sa folosim doar inaltatoare pentru copii? Ma gandesc ca pe acestea le-am putea pune in bagaje si lua cu noi in avion, ca sa iesim mai ieftin. Ce sfat imi dati? Multumesc anticipat.

 42. gabriela

  va rog frumoa,sa-mi raspundeti si mie la o intrebare; la sfarsitul lui iunie, trebuie sa plecam in bulgaria,si suntem 6 persoane intr-o masina KIA SORENTO,dintre care suntem 4 adulti,un baiat de 12 ani si o fetita de 3 ani;ne dau voie la vama sa trecem ,daca suntem pe bancheta din spate doi adulti si doi copiii?va multumesc!

 43. admin Autor articol

  Buna ziua. Va dau voie sa treceti daca ambii copii stau in scaune speciale de retinere, adaptate pentru varsta lor. Toate cele bune!

 44. gabriela

  buna ziua!nu va suparati,dar in spate in masina sunt doar 3 locuri;daca noi asezam cei 2 copiii, in scaune speciale pentru ei, 1 adult pe alt loc,si cea de-a 4 persoana unde?in spate , trebuie sa stam 4 persoane,pe 3 locuri;ne-am gandit copilul de 3 ani sa-l tinem in brate!nu se poate sa trecem asa?va multumesc!

 45. admin Autor articol

  Buna ziua! Stiu ca in spate sunt 3 locuri. Dar ce vreau sa va spun, este ca, nu aveti voie sa transportati copiii in brate in masina, doar in scaune de retinere speciale.
  In cazul unui impact nedorit, copilul din brate este prima victima, de aceea legea interzice acest lucru. Toate cele bune!

 46. gratzz

  Buna ziua! A o fetita de 7 ani, 44 kg si 1,53 inaltime. Plecam la Muntenegru in vara si asi dori sa stiu daca ii trebuie inaltator sau scaun.

 47. gratzy

  Am o fetita de 7 ani, 44kg, si 1,53 inaltime. La vara mergem la Muntenegru. Ne trebuie scaun sau inaltator.

 48. admin Autor articol

  Buna ziua. Va rugam sa ne scuzati intarzierea raspunsului.
  Inaltimea si greutatea fetitei sunt suficienta ca sa fie asigurata cu centurile masinii.
  Si cred ca e mai importanta inaltimea decat varsta in acest caz, pentru ca un inaltator i-ar fi mic si ar sta mult prea incomod in el.
  Drum bun si toate cele bune!

 49. Niculae Florescu

  Peste aprox. o luna de zile, va trebui sa iau de la Otopeni familia fiului meu (mama, tata si un bebelus de 10 luni) care vor sosi din Canada.
  Este obligatoriu (evident ca ar fi recomandabil) sa existe ceva special, in masina, pentru asigurarea transportului copilului pana in Bucuresti ?
  Va multzumesc pentru un raspuns transant, fiind convins de UTILITATEA protectiei, in special a copilului, dar numai pentru acest drum (scurt ?) nu cred ca pot face rost de un scaun special (daca ar lua un taxi, cum s-ar rezolva ?)

 50. admin Autor articol

  Aceasta utilitate a protectiei copilului de care amintiti este esentiala.
  Chiar daca drumul parcurs cu masina e lung sau scurt, un bebelus de 10 luni trebuie sa fie asigurat in masina.
  Dumneavoastra sigur veti purta centurile de siguranta, pe aceasta distanta scurta, bebelusul trebuie sa beneficieze de acelasi regim.
  De ce? Pentru ca in caz de impact, copilul este prima victima sigura.
  Cu taxiurile din Romania este o mare problema in ce priveste transportul bebelusilor.
  In tarile europene taxiurile vin la comanda clientului dotate cu scaunelul adecvat pentru varsta copilului.
  Va recomandam din toata inima sa ii asigurati protectia necesara bebelusului.
  Toate cele bune!

 51. pop marius dinu

  buna ziua , am un baiat in varsta de 6 ani si 11 luni cu o inaltime de 1,30 si o greutate de 25 kg si in iulie mergem in italia.va rog sa-mi spuneti daca pot merge fara scaun auto doar asigurat copilul cu centurile de siguranta ale masinii. va multumesc.

 52. admin Autor articol

  Buna ziua. Este importanta inaltimea si greutatea copilului. Pentru ca baietelul are deja 1,30 m si 25 kg trebuie sa-i luati un inaltator auto, pentru ca centura masinii sa nu-i treaca pe langa gat. In acest caz copilul sta confortabil si este bine asigurat, in plus nu veti avea probleme cu autoritatile italiene. Drum bun si sanatate!

 53. maria

  Am o fetita de 3 ani, 15 kilograme si un metru inaltime. Este permis folosirea inaltatorului auto pe drumurile publice?

 54. admin Autor articol

  Buna seara,

  Inaltatorul este recomandat de la 22 de kg pana la 36 kg.
  Inaltatorul nu are centuri proprii, iar fetita dumneavoastra avand 1 m inaltime ii sunt necesare centurile proprii scaunului auto.
  Centura masinii o poate rani pe fetita in cazul unui impact sau frana brusca, pentru ca va trece exact prin zona gatului.
  In plus, un scaun de masina cu spatar si tetiera este mult mai confortabil si mai sigur pentru un copil de 15 kg cu 1 m inaltime.
  Va multumim frumos pentru ca ne urmariti. Toate cele bune!

 55. carmen

  buna ziua,am 2 copii,in varsta de 8 respectiv 2,6 ani si plecam sambata noaptea in concediu in bulgaria,si am vrea sa le facem copiilor pat pe bancheta din spate ca sa poata dormi,o sa avem probleme daca nu avem scaun auto pentru fetita?

 56. admin Autor articol

  Buna ziua,

  Copii trebuie sa stea amandoi in scaune auto.
  Fetita, sa inteleg ca are 2 ani jumatate, este foarte important sa stea in scaunelul auto.
  Daca il aveti si are trepte de inclinare pentru somn, asezati-o in scaunel.
  Si baietelului de 8 ani, ii este necesar un inaltator.
  Dumneavoastra probabil va ganditi la confortul copiilor,calatorind noaptea, copii trebuie sa doarma.
  Asa este, dar nu uitati si de siguranta lor.
  Dumneavoastra o sa aveti centura de siguranta, copii nu.
  In caz de impact, sau frana brusca, nu neaparat din vina dvs, copiii sunt primele victime.
  Sunt si scaunele auto confortabile, in care copii pot dormi in timpul calatoriei.
  In cazul inaltatorului, pentru ca nu are tetiera de sprijin pentru cap, ii puteti lua o pernuta care se ataseaza pe centura, iar copilul sa-si sprijine capul pe ea, o gasiti si pe site-ul nostru la „accesorii pentru fotolii auto”.
  Vacanta placuta si toate cele bune!

 57. ioana

  Buna ziua,
  Am o fetita de 8 ani, 136 cm, 36 kg, si caruia ii este rau in masina daca merge pe bancheta din spate, am observat ca in fata nu ii mai este rau. Vrem sa mergem la Mamaia si nu stim cum sa procedam . Putem sa o ducem in inaltator pe scaunul din fata in situatia cind ii este rau?

 58. admin Autor articol

  Buna ziua,
  Copilul de 6 ani jumatate are nevoie de scaun auto, recomandabil cu spatar si tetiera.
  Fetita, daca are inaltimea de 1,50, centura masinii ar trebui sa nu o jeneze in zona gatului, este inaltimea la care copii pot merge fara inaltator si asigurati cu centurile masinii.
  Vacanta frumoasa!

  Drum bun!

 59. admin Autor articol

  Buna ziua,

  Din pacate legea nu permite transportarea copiilor cu inaltimea mai mica de 150 cm pe bancheta din fata.
  Este vorba de siguranta copilului, in primul rand.
  Trebuie sa gasiti o solutie pentru a nu-i mai fi rau fetitei pe bancheta din spate.
  Si eu am intampinat o problema asemenatoare, i se facea rau baietelului pe bancheta din spate pentru ca se uita pe geamul lateral in timpul mersului.
  Cu timpul insa, am insistat sa se uite doar in fata, asezandu-l pe mijlocul banchetei din spate, ca sa aiba vizibilitate.
  Acum, dupa 3 ani, problema s-a rezolvat de la sine.
  Vacanta placuta si toate cele bune!

 60. Codruta

  Buna ziua!
  Am un baietel de 5 ani si 6 luni, 120 cm si 23 kg. O sa plecam in Grecia peate 2 saptamani. Pot sa merg cu un inaltaror sau trebuie obligatoriu scaun?
  Va multumesc!

 61. dora

  Daca copilul meu are 1.50m inaltime si 10 ani poate sa stea pe bancheta din fata de la o duba sprinter si mai ales ca ne apropiem de vama sa iesim din tara. Va multumesc, astept raspuns

 62. Musat Bogdan

  Buna ziua. Am o intrebare si sper ca dumneavostra sa ma puteti ajuta. Nepotul meu in varsta de 1 an si 10 luni va pleca cu parintii in Italia in luna aceasta. Intreabarea ar fi: sunt obligati parintii prin lege europeana sau ceva de genul acesta, sa monteze scaun auto pentru copil? Sau este doar o recomandare? Mai pe scurt vor fi lasati la frontiera romana sa treaca granita daca nu au montat acest scaun? Va multumesc

 63. admin Autor articol

  Buna ziua. Este obligatoriu sa aveti scaun auto special. Este lege, iar in Europa se aplica, in ultima vreme si la noi se respecta. Amenzile in afara sunt destul de mari pentru lipsa scaunului de masina pentru copil. Insa, facand exceptie de lege, copilul trebuie protejat. Intr-un impact este victima sigura. Drum bun si toate cele bune!

 64. admin Autor articol

  Buna ziua. Da, puteti merge cu copilul in fata. Inaltimea este peste 135 cm cat prevede legea. Drum bun si toate cele bune!

 65. ionut

  Buna ziua…as dorii sa ma ajutati cu o nedumerire…am o nepotica de 5 ani…inaltime cam 1m si vreo 17kg…si vrea sa vina din franta insotita de mama si de tata-l ei cu un citroen jumper care e cu 3 locuri in fata…e posibil acest lucru…si daca da…cum?!o zi buna sa aveti si va multumesc!!!

 66. gabi

  Buna ziua! Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati:sunt in italia si la sfarsitul lunii iulie as vrea sa ma duc in romania cu masina impreuna cu familia care e compusa asa :eu,sotia si 3 copii,o fetita de 6 ani si 8 luni,alta de 1 an si 11 luni si un baietel de 6 luni.Intrebarea mea e asa:in afara de mine ce locuri ar trebui sa ocupe fiecare din ei,pentru ca daca sotia ar sta in fata ar ramane copiii singuri in spate,iar cei sub 3 ani nu au voie sa stea neinsotiti in spate chiar daca sunt in scaun omologat,sau pot sa pun unu din copii pe scaunul din fata evident in scaunel pt copii.Ma intereseaza o informatie sigura pentru toate cele 4 tari: italia,slovenia,ungaria romania.Va multumesc si astept raspuns!

 67. Rebecca Farr

  Buna ziua! familia mea si prietenul meu plecam in strainatate..masina este de 5 persoane si noi suntem 6.. este si un copil sub 6 ani.. Ce sa facem sa putem calatori linistiti?

 68. Moisa Anca Diana

  E permis transpotul unui bebelus de 6 luni in scoica auto pe locul din dreapta fata?

 69. admin Autor articol

  Bine ati venit! Trebuie sa-i asigurati copilului un scaun auto cu centuri proprii. Copilul trebuie sa stea intr-un scaun propriu bine instalat pe bancheta din spate a masinii. Va doresc drum bun si toate cele bune!

 70. admin Autor articol

  Bine ati venit! Nu este permis transportul copilului mai mic de 135 cm inaltime, pe scaunul din fata, chiar daca este instalat in scoica.

 71. admin Autor articol

  Buna ziua! Toti copiii trebuie asezati in scaune auto proprii, conform varstei si dimensiunilor, pe bancheta din spate.
  Nu aveti voie sa asezati copii mai mici de 12 ani pe bancheta din fata.
  Mama ii poate supraveghea de pe scaunul din fata.
  Dar va pot sugera sa folositi oglinzi retrovizoare, care se gasesc in magazinele online, si se instaleaza in spate astfel incat dvs sa-i puteti observa din fata fara sa va intoarceti.
  Va doresc drum bun si toate cele bune!

 72. Balanescu

  Buna ziua! Ma pregatesc sa plec peste o saptamana intr-un circuit in Europa cu masina si am 2 copii unul de 4ani si respectiv de 7 ani si nu stiu ce trebuie sa le cumpar inaltatoare sau sacaune auto,conform legislatiei rutiere?

 73. Ionela Daha

  Ajung la Otopeni cu gemenele mele in varsta de 1 an. O sa inchiriem o masina, insa nu reusesc sa gasesc nicio companie care sa garanteze ca ne pot da si scaune auto pt copii. Va rog sa imi spuneti cum sa procedez. Se pot inchiria scaune auto pt copii sub 3 ani undeva? Mentionez ca nu putem veni cu scaunele proprii deoarece sunt mult mai mari decat cele care se pot lua cu avionul.
  Multumesc.

 74. admin Autor articol

  Buna seara!
  Este normala solicitarea dvs.
  Din pacate la noi in tara nu am intalnit acest tip de serviciu, inca.
  O varianta de luat in seama, ar fi sa cumparati doua cosulete auto noi la un pret mic, gasiti pe piata noastra.
  Va doresc toate cele bune!

 75. admin Autor articol

  Buna seara! Pentru copilul de 4 ani este recomandabil sa-i cumparati un scaun auto din grupa 9-36 kg, cu centuri proprii.
  Pentru copilul de 7 ani este in regula daca ii cumparati un scaun de masina fara centuri proprii, dar cu spatar si tetiera, din grupa 15-36 kg.
  Pentrru ca veti calatori mult, trebuie sa le asigurati copiilor un confort, de aceea este bine ca scaunele sa aiba tetiere adanci pentru a permite copiilor sa sprijine capul cand dorm. Dar si siguranta e mult mai buna, cand scaunele au tetiere. Va doresc drum bun!

 76. Simona

  Buna seara,
  Intentionez sa cumpar o masina Smart for two si am o nedumerire.Pot transporta copilul de 2 ani in aceasta masina, cu scaunel omologat smart, daca are numai 2 locuri?Stiu ca legislatia prevede ca copiii sub 12 ani nu au voie sub nici o forma in fata, dar in cazul in care nu exista locuri in spate?Va multumesc

 77. admin Autor articol

  Buna seara. In cazul de fata nu puteti transporta copilul de 2 ani pe bancheta din fata, chiar daca e in scaunel omologat. Oricand cu drag! Toate cele bune.

 78. Pop Bogdana

  Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti ce risca conducatorul unei autoutilitare daca transporta persoane in spate ? Art. ? / lege .

 79. hutanu constantin

  buna ziu.am si eu o intrebare, am o fetita de 5 ani si 3 luni . si 31kg si 115 inaltime vrem sa plecam in romania din iatlia in noiembrie,, ne trebuie inaltator sau putem sai punem centura numai.. va rog sa ma informati si pe mine ..va multumesc

 80. Oprea Constantin

  buna ziua,am o fetita de 8 ani si o luna,37 kg si 1,30m,vrem sa plecam in Romania de sarbatori si avem o camioneta cu doar 3 locuri;intrebarea este daca putem calatori fara probleme,dar cu inaltator?

 81. admin Autor articol

  Respectati legislatia tarilor prin care calatoriti. In Romania, conform legii, nu e voie.
  Inaltatorul ridica doar copilul pentru retinere in centurile masinii, un scaun era mai adecvat. Copii in camioneta ? nu prea cred…

 82. Giubelan Sebastian

  buna seara! am voie sa treansport minori intr-un Citroen Jumper cu 3 locuri? Va multumesc

 83. admin Autor articol

  Daca au peste 12 ani, minorii pot merge in fata asigurati cu centurile masinii. Circulati cu atentie.

 84. Samamntha Biris

  Buna seara,
  am o nelamurire! Smart fortwo are doar 2 locuri. Baiatul meu de 10 ani si 140 cm, conform legislatiei romane, nu poate sta pe scaunul din dreapta (evident) in scaunul sau inaltatorul auto. In strainatate este legal, atata timp cat este dezactivat airbag-ul. Nu inteleg logica legislatie romane. Daca deja am masina e musai sa o vand sau pustiul vine din urma cu taxi?

 85. admin Autor articol

  In 10 ani ati primit amenda incalcand legea? Nu! Asta e logica legislatiei din Romania.

 86. Marinela Bacaoanu

  Buna ziua, am o fetita de 9 ani si 38 kg, vrem sa mergem cu auto in Austria. Este obligatoriu scaunul auto pt copil sau este suficient daca poarta centura pe bancheta din spate?

 87. Mihai C.

  Bună ziua!
  Vă adresez o întrebare ce vi s-a mai pus şi mai sus, dar a rămas fără un răspuns: într-un autovehicul de 5 locuri pot călători 6 persoane, 4 adulţi şi 2 minori de 5, respectiv 2 ani? Este vorba de traseul România-Serbia-Macedonia-Grecia. Vă mulţumesc anticipat!

 88. admin Autor articol

  Intreabarea este care este pedeapsa; sigur ca depasirea normei din certificatul masinii este nepermisa: cautati in Regulament la articolul 148 aliniatul 2.

 89. rus

  am un baietel de o luna, pot pune scoica pe scaunul din fata cand conduc si sunt singura cu bebe in masina?

 90. marian

  buna ziua,
  am citit mai toate intrebarile si raspunsurile de mai sus dar nu am intalnit ceva legat de ceea ce ma intereseaza si anume: urmeaza sa devin tata prin iunie iar prin august vom merge spre RO din DK, m-am interesat de fel si fel de scaunele si scoici pt transportul copilului pe o astfel de distanta lunga si acum cateva zile aflu ca acele scoici nu sunt valabile pana la varsta de 3 luni, cel putin in DK legislatia nu permite ca un bebelus sa stea mai mult de 20 min in acea scoica in primele 3 luni de viata cu exceptia unui singur model ce permite o durata de maxim 1 ora. in primele 3 luni ei cer transportarea copilului in pozitia culcat, consider eu folosirea unui landou datorita faptului ca acele scoici nu asigura o pozitionare corecta a coloanei vertebrale fiind presata de greutatea capului bebelusului ceea ce reprezinata un procent mare din totalul corpului sau. vreau sa stiu cat de corecta este folosirea acelei scoici in primele 3 luni de viata, sa mi se dea o ideie legata de cum as putea sa imi transport copilul intrun mod cat mai sigur si cat de legal este transportarea in landou pe teritoriul RO si totodata modul de pozitionare a acestuia pe bancheta spate. multumesc!!!

 91. Alina

  Buna ziua,sora mea are familia compusa din 4 pers.inclisiv ea. Copii sunt cu varsta cuprinsa intre 3 si 1 an. Amandoi au scaune speciale pentru ei,dar avand in vedere ca pe cea mica o mai alapteaza,se poate ca baiatul cel mare sa fie pus cu scaunul lui special pe scaunul din dreapta fata si sora mea sa fie in spate? Astept raspuns. Multumesc anticipat.

 92. admin Autor articol

  Din fericire legea nu face distinctia dintre o mamica la volan sau una care alapteaza. Opriti masina, hraniti in liniste fetita, apoi mergeti mai departe.

 93. Andrei

  Buna seara,
  „(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.”

  Cum se aplica legea in cazul in care am trei copii (1>4ani, 2>0ani) si mergem cinci persoane in masina astfel:
  Tata – sofer;
  Mama – pe bancheta din spate la mijloc;
  Bebe-ul > 4ani in scaun omologat (fixat in isofix sau cu centura de siguranta) pe scaunul din fata;
  Bebe-ii > 0ani in scaune omologate (fixate in isofix sau cu centura de siguranta) pe bancheta din spate, pe laterale.

  Aceasta ar fi singura configuratie posibila pentru a avea toti copiii in scaune omologate.
  In spate nu au loc trei scaune cu protectie laterala.

  Multumesc.

 94. Lucian

  Vreau sa vin din italia spre romania cu copilul meu care are 1 an si 6 luni si as vrea sa stiu daca pot sa il tin in brate si daca sunt pasibil de amenda .

 95. admin Autor articol

  Nu exista posibilitate sa-i luati un fotoliu? ar fi mai in siguranta. Nu amenda e importanta ci siguranta copilului dvs.
  E posibil sa fiti intrebat la trecerea unor frontiere (a Ungariei de exemplu). La austrieci e obligatoriu.
  Dumneavoastra decideti.

 96. liliana dobre

  buna seara!
  as vrea sa stiu daca fiica mea de15 ani poate fi a sasea pers intr-un autoturism ( 5 fiind adulte)! va multumesc!

 97. Valentin

  Buna ziua,
  Familia mea este compusa din trei adulti si doi copii, de 5 ani, respectiv, 7 ani. Dorim sa facem o excursie in tară cu autoturismul (Ford KA). Sunt obligatorii scaunele seciale pentru cei doi copii?…

  Multumesc!

 98. admin Autor articol

  Scaunele auto protejeaza copiii de eventualele pericole. Pana la 12 ani trebui sa aiba protectie suplimentara, asa a zis legiuitorul. Deci ce e mai important: amenda sau siguranta copiilor?

 99. Andrei

  Buna ziua, peste 2 saptamani mergem in Grecia 2 adulti si doi copii cu un Citroen C5, un copil de 1,53cm si 12 ani si unul de 8 ani, 1,31cm. Copilul de 12 ani are voie sa stea pe scaunul din fata pe toata durata calatoriei?Stiu ca in Romania poate, dar vreau sa stiu daca poate si in tarile prin care trecem fara sa ne amendeze: Serbia, Macedonia si apoi Grecia.

 100. Szabo Alina

  Buna ziua! Venim si noi din Germania in Romania, cu masina, cu un nou nascut de cateva saptamani. Scoica auto este ok pt transport, este conform legislatiei? Un landou pus pe bancheta din spate si prins cu centura, ar fi o problema? Va multumesc

 101. anca

  Buna ziua,
  vrem sa mergem in vacanta pe ruta SERBIA – MACEDONIA -GRECIA si am dorii sa aflam la ce varsta se poate face trecerea de la scaun auto la inaltator auto sau la ce inaltime a copilului. Multumim

 102. brigi

  Buna ziua. Am si eu o intrebare , am doi copii de 7 ani jumate si de 6 ani, in masina in spate nu am centuri. Cum procedezi cu scaunele pentru copii? Multumesc!

 103. admin Autor articol

  Scaunele pentru copii utilizeaza centurile existente sau sistemul IsoFix. Daca doriti, puteti monta centuri intru-un service autorizat. E o solutie?

 104. admin Autor articol

  Foarte pe scurt: sistemul Isofix este un mod de prindere a scaunului de copil pe autoturism. Masina are 2 brate rigide prinse de caroserie aflate intre sezutul si speteaza banchetelor spate. Sunt oarecum ascunse acolo pentru a nu incomoda sederea adultilor. Scaunul copilului se cupleaza pe aceste brate si nu mai are miscare laterala si nici inainte-inapoi. Se mareste siguranta copilului nostru in caz de accident.
  Sistemul este implementat pe masiniile mai noi si a devenit standard pentru foarte multi producatori de autoturisme.

 105. teo

  Am un baietel de 3 ani si 9 luni,21 de kg si o inaltime de 110cm.ii trebuie scaun auto sau inaltator?multumesc!

 106. admin Autor articol

  Nu ar sta mai comod intr-un fotoliu de copil decat legat de centurile masinii, care oricum sunt mult prea sus si nu ofera acum nici o protectie?

 107. Laura

  Buna ziua
  Eu, ca mamica, merg des cu masina in oras singura cu fetita mea de 8 luni si o pun in scoica pe locul pasagerului din fata. Am o toyota yaris la care ii pot dezactiva airbagul pasagerului. Momentan folosesc scoica ce o pozitionez cu spatele catre directia de mers. Pe cand trec la scaunul auto de la 9 luni sau de la 9 kg, pot sa il pun tot in fata din punct de vedere legal, chiar daca nu il pot pozitiona decat cu fata catre directia de mers?
  Multumesc!

 108. admin Autor articol

  Buna ziua,
  Legal, pe bancheta din fata, este voie incepand cu 12 ani.
  Cand fetita nu va mai incapea in scoica, asezati-o intr-un fotoliu comod prins pe bancheta din spate. Prima grupa de fotolii pentru copii este 9-36 kG.

 109. renate

  legea cu scaunelu e prea moale la noi, in continuu vad bebelusi in brate la mame, ar trebui sa fie ca in alte tari,cu amenzi mari, chiar si mai rau, stiu ca situatia economica e rea, dar cand te decizi sa ai un bebe si ai masina, faci plimbari , cumparaturi , etc. bebele sa stea pe scaunel, sunt curioasa cat timp o sa mai fie asa la noi in tara, copii in brate sau singuri langa sofer……lumea nu e constienta de situatie, la o frana mai brusca ce poate pati bebele……ridicati amenzile daca e nevoie

 110. Georgiana

  Buna seara, va rog sa mai imi spuneti inca o data: daca am un Smart for two copilul de 6 ani nu poate sta in fata cu centura si inaltator?
  Multumesc!

 111. stoica adina

  Buna ziua! am o masina opel tigra, cum ar trebui sa procedez cu copilul in varsta de un an si doua luni ?

 112. Anca

  acum de curand am vazut ca s-a dat o noua lege ca scaunele auto sa fie obligatorii pt toti copiii de la 6 luni. pe mine m-a cam luat pe nepregatite,dar oricum era ceva ce vroiam sa cumpar, asa ca mai bine fac o investitie acum si care sa ma tina si pentru cand o sa se faca mai mare.eu am deja carucior de la Chicco si biberoane si sunt multumita pentru ca sunt foarte de calitate,asa ca ma gandesc sa iau un scaun tot de la ei. mi-au recomandat si alte mamici,pt ca e foarte confortabil si sigur pt bebe si materialul este usor de curatat.imi poate recomanda cineva un model de la ei?

 113. Kinga

  Buna ziua.Am o nelamurire.As vrea sa cot copilul din tara 1 an jumate. Cu o duba 3,5tone ,este prevazuta doar cu 3 locuri.Sofer +2.Pot instala in fata scaun special adecvat pentru varsta lui si sa il scot din tara???

 114. admin Autor articol

  Nu „scoaterea copilului din tara” e problema ci calatoria copilului; ganditi-va sa-i asigurati siguranta maxima.

 115. cipu

  Daca masina nu este prevazuta din fabrica cu centura in spate, se poate transporta un copil de trei ani si cum?

 116. admin Autor articol

  Daca masina nu are centurile din fabricatie, faceti un efort si, la un service auto, montati 2 centuri. Apoi prindeti scaunelul auto pentru copil cu ele. Scaunelul auto trebuie sa aiba centuri proprii cu prinderea in 5 puncte.

 117. Adriana

  Buna ziua,

  Am o fetita de 9 ani care are 143 cm si 38 kg. La vara vrem sa mergem in Grecia cu masina. Problema este ca pe piata scaunele de masina sau inaltatoarele sunt pana la 36 kg maxim. Este foarte incomod pentru copil sa se inghesuie in scaun/inaltator pentru atata drum.

  Ce pot sa fac in acest caz?

 118. admin Autor articol

  Copilul dvs. poate sa foloseasca doar centurile masinii (pe locurile din spate, conform legii). Conduceti cu atentie si vacanta placuta in Grecia!

 119. florin

  Copilul care sta pe bancheta din spate, in scaun special, cu centura pusa, trebuie sa fie si insotit de un adult? Pot merge doar eu si cu copilul?

 120. alexandra

  Buna!
  Ma numesc Alexandra. Pot sta in dreapta șoferului daca am 153 cm si 12 ani Fara 2 zile ??

 121. Vasile Negrean

  Trebuie montat centuri de siguranta in spate la un automobil dacia 1300 care nu a fost dotat din fabricatie cu asa ceva?

 122. marian

  Buna ziua ar trebui sa plec in Germania cu sotia si fica de 6ani jumatate cum trebuie transportata in autoutilitara de 3 locuri avand dispozitiv de dezactivare airbeg

 123. Lacramioa

  Buna ziua,am o intrebare. Urmeaza sa ne retragem in Romania si von calatori cu o autolitara.suntem 2 adult si un copil in varsta de 3 ani. Ati putea sa ne lamuriti daca incalcam vreo lege,vom avea probleme la vama .ca transportam copilul in scaunelul lui in fata. Va multumim frumos.

 124. admin Autor articol

  Autoutilitara nu este un mijloc de calatorie pentru un copil de 3 ani, chiar daca e in scaunelul lui. Sper ca vamesii sa doarma sau sa inchida cel putin ochii la acest fapt.

 125. eliza

  buna ziua. am vazut ca toata lumea vorbeste de transportul copiilor. am inteles, e obligatoriu scaunul auto. insa, un bebelus nou nascut, care nici nu poate sa stea in fundulet sau sa isi tina singur capul, ( si aici ma refer la bebelusii intre 0-3 luni), in ce il transportam? logic si sigur din punct de vedere medical (a se intreba orice neonatolog) copilul pana la 3 luni trebuie sa stea in pozitie orizontala deoarece riscul deformarii coloanei este crescut. deci, daca pana la varsta de 3 luni imi transport copilul in landou supravegheat si nu in scoica/scaun iau amenda?

 126. admin Autor articol

  Cautati landouri cu prinderi speciale de bancheta din spate a autoturismului. Preturile sunt pe masura. Pentru 0-3 ani, e obligatorie prinderea in dispozitive omologate.

 127. Catalina

  La safrsitul lunii iunie plecam in vacanta in Grecia si trecem si prin Bulgaria. Fetita mea are 6ani si 8luni, 1,22m inaltime si 25 kg. Pot folosi un inaltator in aceste tari sau e obligatoriu scaunul auto special? Multumesc

 128. Ion

  Buna ziua. Am un BMW x5 cu 2 locuri in acte, pot instala scaunul pentru copil de 4 ani pe bancheta din spate, unde nu sunt instalate scaunele?

 129. Iuliana

  Buna ziua
  Am un copil de 6 ani si care are 1.25 m inaltime si 22 kg si plecam in vacanta in Italia prinUngaria si Slovenia. Pot folosi doar centura de siguranta a masinii sau trebuie obligatoriu scaun auto special. Multumesc

 130. Ionut

  Bună ziua vreau sa merg cu fica mea în Franța dar nu am numai 3 locuri în fata as putea sa o pun în fata cu scaun de copil are vârstă de 3 ani ? Va mulțumesc! !

 131. Anonimus

  Buna seara, vreau sa plec sambata aceasta in Ungaria . Suntem 2 adulti si 2 copii cu varsta de 7 si 12 ani. Problema este ca nu stim daca ne trebuie sau nu un inaltator pentru cel mic (are 136 cm.) . Multumesc!

 132. marian alina

  Am o fetita de 8 ani si are 40kg,Inaltatoarele sunt toate pana la 36kg,ce pot face i aceasta situatie?

 133. Gigi Marga

  Hmmm.. pe romani ii intereseaza mai mult amenzile si legea decat siguranta copiilor lor. Sunt curios, daca dau astia maine o lege ca poti sa tii copilul in portbagaj ca sa nu-ti cumperi un scaun sau sa indesi in masina mai multe persoane decat este logic si normal ce ar face romanul nostru. ?!
  Scaunul special pentru copil este obligatoriu pentru ca-ti dicteaza constiinta nu pentru ca exista o lege si poti sa-ti iei o nenorocita de amenda. Ceva de genu „da-l in colo de copil ca-l bagam noi undeva.. amenda sa nu ne luam”

 134. Laur

  legile in Romania sunt facute la misto!!! cum drq in Deutschland unde locuiesc am voie sa circul cu smart fortwo fara probleme de la bebe pana la copii de orice varsta binenteles cu dispozitive atasate omologate gen scaun copil inaltator etc iar in Romania nu se poate mentionez am 2 masini una mare pt confort la drumuri lungi iar buburuza pt oras mai mult pt ca e mai usor de gasit un loc de parcare!!! asa ca fara discutii de genul vinzi bolidul si iei seria 7 :)))) aaa si apropo la un impact lateral multe din autovehiculele de clasa mare chiar sunt mult mai slabe mai ales in spate decat o astfel de buburuza ce sa mai zic ca utilitarele ofera protectie sporita doar prin simplu fapt ca au o masa mai mare poti revizui principiul actiunii si reactiunii de la fizica din liceu o sa inteleaga legiuitorii ca as prfera sa am copilul in fata intr-un tir decat intr-o dacie in spate unde nici centuri nu are !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *